COLOMBIANSK HÅNDVÆRK TIL DANMARK

Pleje af Chamba Nordic produkter

Chamba er et traditionelt stykke kunsthåndværk, hvis historie kan spores helt tilbage til for 700 år siden. Det traditionelle kunsthåndværk hylder forfædrene, Pijao’ernes, færdigheder. Ifølge sagnet fandt Pijao’erne en måde, hvorpå de kunne udtrykke deres følelser i de former, som vi kender i dag. I landsbyen La chamba i det centrale Colombia er de dedikeret til at producere 100% håndlavede og organiske keramikprodukter i sort ler, som efterbehandles med 100% naturlig glasur og brænding. De var ”grønne” før de vidste, hvad det betød. Hvert stykke keramik er unikt håndlavet på gammeldags vis med lokalt ler, som giver hvert produkt et autentisk særpræg. Chamba kan anvendes på bordet, i køkkenet og som dekoration. Det er perfekt til madlavning og kan gå direkte fra ovnen eller komfuret til middagsbordet.

Tag Chamba i brug

Den første gang du tager Chamba i brug, skal det vaskes i hånden med en blød svamp for at fjerne det snavs der måtte være fra brændingen. Vi anbefaler at det smøres ind i madolie inden brug. Derefter kan du begynde at bruge din Chamba i ovnen, på komfuret, i mikrobølgeovnen og på induktionskomfuret. Ved inuktionskomfur skal der suppleres med en heat diffuser, som du i øvrigt kan købe hos os. Chamba kan godt tåle at blive placeret direkte ind i en varm ovn eller bål. Vi anbefaler ikke at udsætte Chamba for drastiske temperaturskift, som f.eks. at tage den direkte ud fra køleskabet og sætte det i en varm ovn eller tage en varm Chamba potte ind under koldt vand. Chamba bør ikke stå i - eller med - vand over længere tid. Vi anbefaler at bruge en indsats- eller tørrede blomster til vaserne. Vask og tør dit Chamba grundigt før du sætter det på plads for at forhindre mugsporer i det organiske materiale. Anvend gerne bløde redskaber for at beskytte produktet mod ridser. Dette kan specielt opstå ved brug af skarpe materialer på tallerkenerne. Chamba er et "levende" produkt, som ved brug ændrer udtryk over tid og der kan opstå naturlige brugsspor. Et lille trick for at friske Chamba op er at smøre to dråber olivenolie ud på produktet. 

 

Sund, smagfuld og saftigt madlavning

Chamba er et smukt og praktisk køkkenredskab, ideelt til den daglige madlavning. Alle produkterne er lavet af naturligt materiale, som indeholder mica, hvilket giver produktet en evne til at varme jævnt og forhindre produktet i at knække under høje temperature. Derudover holder det på madens smag og saft. Alle produkterne kan bruges ved høje temperature og på, hvilken som helst form for direkte varme - over åben ild, mikrobølgeovn, grill, komfur, gaskomfur, eller induktionskomfur. Til et induktionskomfur anbefaler vi at bruge en heat diffuser, som kan købes hos os. Leret holder godt på varmen, så server gerne en brændende varm ret direkte på bordet og maden vil forblive varm i et godt stykke tid.

Sund og ikke-reaktivt

Chamba er udelukkende lavet af naturlige materialer, som kommer direkte fra regionen og naturen. Produktionen af Chamba er kemikaliefri og der findes intet bly i leret. Alle produkterne er behandlet med 100% naturlig glasur og poleres i hånden med en opalsten. Det gør potterne sunde at lave mad i. Chamba er et ikke-reaktivt lerprodukt og reagerer derfor ikke kemisk med mad tilberedt i det. Selv fødevarer, der indeholder sure eller alkaliske ingredienser, så som citrusfrugter og tomater, kan sikkert tilberedes i Chamba.

Rengøring af Chamba

Chamba’s satinoverflade gør det let at rengøre - bare skrub, rens og tør. Det anbefales at vaske det op i hånden og rengøre med en blød køkkensvamp, for at skåne overfladen for ridser. Chamba kan gå i opvaskemaskinen, dog anbefales dette ikke, da vaskeprocessen kan være slidende for produktet. Undgå at lade Chamba stå i vand i for lang tid. Tør altid Chamba godt før opbevaring. Det er naturligt, at Chamba vil få smuk patina af madlavning og brug over tid.

Chamba er et kunstværk

Chamba er et ægte stykke håndværk, der er lavet i generationer i landsbyen La Chamba. De naturlige håndlavede former kan give produkterne forskelligheder i størrelse og form. De små skævheder og stykker af mineraler, der kan opstå i leret, skyldes den håndlavede proces og organiske materiale. Det er karakteristisk for Chamba. Lågene er udformet individuelt til hvert produkt og tit er der flere håndværkere om at færdiggøre produkterne. Det kan resultere i varierende størrelser fra produkt til produkt, hvilket gør Chamba unik og karakteristisk.