COLOMBIANSK HÅNDVÆRK TIL DANMARK

Historien om produkterne

Chamba Nordic ønsker at bringe historien om det Colombianske produkt ”Chamba” ind i de nordiske hjem.

Vi har selv et nært forhold til Colombia’s rige kultur og første gang vi blev introduceret til Chamba for 24 år siden forelskede vi os i dets autentiske, naturlige og charmerende udseende. Lige siden har Chamba haft en fast plads i vores hjem, og bliver dagligtbrugt til madlavning, servering og dekoration i hjemmet.

 

Håndlavede lerpotter fra Colombia

Vi er stolte af at vise jer, hvor vores Chamba produkter stammer fra. Landsbyen, La Chamba i central Colombia, hvor familier over flere generationer har produceret dette smukke håndværk.

Opslået af Chamba Nordic på 24. maj 2017

 

La chamba, en historisk landsby

La chamba potterne kan spores 700 år tilbage  og menes at være den ældste fremstillingsmetode brugt i Syd Amerika. I dag produceres lerpotterne stadig på den traditionelle måde i en lille landsby nær Magdalena floden i Central Colombia. Det er det eneste sted i verdenen, hvor de producerer disse unikke potter. Familierne er dygtige håndværkere, som gennem  generationer har skabt et levebrød af deres karakteristiske håndværk. Stadig i dag er alt produceret i hånden lige fra formgivningen, poleringen og brændingen.


Stærkt fællesskab

Alle er dedikeret i produktionen og mange har tillagt sig et speciale, hvilket gør at ikke bare én håndværker færdiggør et produkt, men alle i familien er sammen om at færdiggøre processen.

Efter hvert step transporteres krukkerne hen til den specifikke person, som skal arbejde videre på det. Det kan være en som har dygtiggjort sig i formgivning, lave håndtag eller låg og sådan fortsætter det end til hvert produkt er komplet og pakket.

Det er et matriarkalsk samfund, hvor kvinderne står for overblikket og beslutningerne, som der tages i forhold til forretningen. Kvinderne står for formgivningen og poleringen og mændene henter ler og står for brændingen. 

Ler fra lokalområdet

Der benyttes tre forskellige lertyper, som graves op fra egne lerminer nær landsbyen og ved Magdalena floden.

Det er mændenes arbejde at hente leret og bringe det tilbage til kvinderne, som opløser det i vand og fjerner urenheder, så som små sten. Denne sorte grove lertype, der danner base for krukkerne findes kun i Central Colombia.

Den bliver blandet op med en sandet lertype, for at gøre leret lettere at forme. Efter hvert krukke har tørret i den ofte 35 grader varme sol, bliver krukkene påført et rødligt lag ler, som er en slags glasering. Den giver krukkerne et glat og skinnende udseende og hjælper til at opnå en smuk polering senere i processen.

Colombiansk design

Hver proces starter med at forme leret rundt om et specifikt modelhjul. Denne ”skal” moduleres ved hjælp af hænderne, bambus og andre formgivningsværktøjer

De nye potter ligges derefter i den hedende sol for at lufttørre og kan blive bearbejdet videre senere. Når det er klart transporteres potterne til den næste specialist, der vil tilpasse det enkelte håndtag, låg og hank. Det tager flere dage at færdiggøre et produkt, da hvert proces tager tid.

Tørring

Krukkerne skal gennem en tørringsproces efter hvert procestrin. Nogle gange kan det være svært at få dem tørret- i tider med meget regn, hvilket kan bremse effektiviteten af processen. Når det regner hjælper alle til med hurtigt at få dækket krukkerne til.

Når potterne er tørret forberedes de på polering ved at påføre en rødlig ler. Denne glasering skal kun tørre lidt, for at gøre det muligt at polere krukken. Poleringen er nok en af de mest tidskrævende processer.

Håndpolering

Poleringen sker i hånden ved at køre en opal (smykkesten) over hele overfladen indtil den får et skinnende ydre. Afhængige af størrelsen på krukken kan poleringen tage fra en halv til en hel time. Det er dygtighed og tiden der er brugt på poleringen, der skelner det fine fra den mere rustikke produktion.

Efter krukkerne er poleret er det vigtigt at de gennemtørres i den 35 grader varme sol, før de bliver taget til brændingen, for ellers kan der risikere at opstå revner. De placeres i store metaltønder og brændes i gasovne, hvilket gør brændingsprocessen lettere og hurtigere.

Tønder af ild

Brændingsprocessen tager mændene sig af og processen starter ofte sent på dagen for at minimere varmen for arbejderne. Det starter med at krukkerne placeres nede i metaltønder, hvor de små krukker placeres inde i de større krukker for at optimere pladsen i metaltønden.

Disse tønder placeres derefter i en gasovn, hvorefter brændingsprocessen tager omkring tre timer med en temperatur på 750 grader. Den høje temperature og den glaserende proces resultere i krukkerne bliver stærke nok til at modstå slag og gøre dem ovnfaste.

Herefter kommer nok den mest interessante proces, hvor krukken får sin karakteristiske sorte farve.

Sort af røg

Straks efter tønderne tages ud af ovnen smides der organisk materiale, så som risskaller og hø, ned i tønden til de glødende varme krukker. Dette danner hurtigt ild, som bliver slukket ved at ligge et metallåg på tønden. Der danner en stor røgsky, som varer ved i et stykke tid.

Det er denne proces, der giver La chamba krukkerne deres karakteristiske sorte farve. Krukkerne fiskes op ved hjælp af kroge, ligges derefter til afkøling og kvalitet checkes.

 

Disse dygtige folk er enormt stolte af deres håndværk. Hvert stykke er skabt med kærlighed, hvilket de siger er det femte element for at skabe smukke Chamba produkter.

Vi vil gerne sige tusind tak til Astrid's familie, for at levere dette smukke stykke håndværk. 

Muchas gracias.